Skansen

Skansen är ett av de mest välbesökta museerna i landet. Många förknippar kanske inte Skansen med den vanliga definitionen av museum. Man går inte runt inomhus och tittar på konst eller teknik. Istället är det ett friluftsmuseum, där gästerna går runt utomhus och tittar på bland annat djur och historiska byggnader. Vidare är Skansen känt för att bland annat hysa plats åt tv-programmet Allsång på Skansen, samt sitt populära nyårsfirande.

 

Hitta hit

Att ta sig till Skansen är enkelt. Det ligger ute på Djurgården, som ligger centralt och nås lätt med kollektivtrafik. Åker du kommunalt kan du först ta dig till Stockholm centralstation, för att sedan ta spårvagnen ut till Djurgården. Sedan väntar en kort promenad.

 

Om vädret tillåter kan du dessutom promenera från centralen. Det tar ungefär en halvtimme. Gå helt enkelt ner längs Hamngatan och vidare ut på Strandvägen. Promenadstråket på Strandvägen är vackert, där du får en fin vy över vattnet mot Slussen.

 

Ska du ta dig hit med bil? Stockholms innerstad kan ibland kännas stressig att köra i. Om du åker på vårkanten, glöm för all del inte att sätta på dina sommardäck – särskilt om du har dubbdäck. Vissa gator i centrala Stockholm har förbud mot dubbdäck och du kan få dryga böter om du bryter förbudet.

 

Priser

Priserna ser lite olika ut, beroende på din ålder och sysselsättning. Barn mellan 4 – 25 år kommer in för 60 kronor genom huvudentrén. För vuxna kostar det 120 kronor och för pensionärer och studenter ligger inträdet på 100 kronor.

 

Sedan finns det vissa saker inne på området som kostar pengar. Till exempel gäller samma priser som ovan för Hazeliusporten. Vill du besöka det Biologiska museet kostar detta 25 kronor för barn mellan 4 och 15 år, 65 kronor för vuxna och 50 kronor för studenter och pensionärer. Bergbanan är stängd för besiktning för tillfället.