Cykelmuseum

Det är sällan som ett museum ägs och drivs av en enda person. Men så är det med cykelmuseet i Sköllersta. Conny Pettersson har länge haft en stor passion för cyklar och samlingen har vuxit år från år. Han började samla när han var 18 år och sedan har det bara fortsatt. Nu finns i hans ägo över 700 cyklar vilket självklart skapar ett visst intresse hos alla som vill gå på ett cykelmuseum.

Framförallt är det äldre cyklar som finns här. De som har en historia att berätta. Bland rariteterna finns bland annat en Husqvarna från 1897. Det betyder att det är en cykel från märkets allra första serie. Denna är i ett mycket fint skick och klassas möjligtvis som ”höjdpunkten” i samlingen. Men här finns även andra specialiteter som exempelvis en Mercedes som är uppbyggd på remdrift och därmed helt steglös växlingsfunktion. Eller varför inte titta på en La Danoise som är över hundra år gammal. Det var på den tiden som man fortfarande testade fram olika driftsätt. Denna har kardandrift.

Självklart finns här även de klassiska gamla cyklarna med ett extremt stort bakhjul och ett betydligt mindre framhjul. De som är otroligt vackra – men även otroligt svåra att cykla.

Men alla cyklar har sin plats. Även om han får in en billig cykel som inte har något historiskt värde så finns chansen att cykeln får vara kvar på museet. Utanför finns nämligen en fantastisk cykelskulptur med över ett tiotal cyklar uppstaplade på varandra.

Conny har även blivit känd genom att han fått erbjuda sin hjälp vid vissa filminspelningar. Bland annat har han lånat ut ett 20-tal cyklar när filmen ”Simon och Ekarna” skulle spelas in.

Någon hemsida finns inte för den som vill läsa mer om Connys livsverk. Man måste helt enkelt besöka hans museum i Sköllersta, eller läsa de reportage som har gjorts om honom genom åren.

Välkommen in på en cykeltur bakåt i tiden.

Kanske är det Connys cyklar som syns 0:19 in i denna trailer.