Mormor Agdas

Något glassmuseum finns ännu inte i Sverige. De som har stort intresse för denna delikatess får helt enkelt söka information på andra sätt. De flesta glassfabriker är helt stängda för besökare vilket bara gör att man kan köpa deras produkter hos återförsäljare. Men hos Mormor Agda är det annorlunda. Hit rekommenderas du åka om du har sinne, smak och intresse för glass. Det är nog det närmaste glassmuseum man kan komma.

Sortiment

Mormor Agda har målet att ”alla ska kunna äta glass”. Av den anledningen tillverkar de både klassisk gräddglass och glassar utan mejerivaror. De håller hårt på det naturliga och lägger därmed inte till några färgämnen, tillsatser, stabiliseringsmedel eller liknande. Glassen är därmed helt utan tillsatser. Några smaker är Makalös Lakrits, Sydamerikansk choklad och Skandinavisk Ananas.

Utbudet förändras och ökar år efter år beroende på efterfrågan och trender i samhället. Trender som nu är starka är exempelvis ekologiskt, utan tillsatser samt glassar utan onyttigheter. Under sommaren 2017 lanserades exempelvis ”världens första kalorifria isglass med BCAA” av ett kosttillskottsföretag och det är inte oväntat om sådana glassar även får bli en del av utbudet framöver.

Glassprovning

Glassprovning är deras största event och ger dig möjligheten att smaka på en mängd av de smaker som fabriken tillverkar. Först bjuds det däremot på en föreläsning om glassfabriken varpå en provning sker av nio olika kulor. Till detta serveras kaffe eller the.

Önskas sedan mer glass får detta köpas till ”fabrikspriser” vilket är betydligt lägre än ute i handeln. Som en avslutning erbjuds boken ”Angelas känsla för glass” till kraftigt reducerat pris.

Priset är 495kr per person

Gör din egen glass

Här ges möjligheten att skapa sin egen glass. Du kan ta med egna essenser eller välja från det stora förråd som finns i fabriken. Glassen som du tillverkar får du självklart ta med dig hem. Några av de mer udda smakerna som gästerna hittills har producerat är choklad/banan/kanel och peppar/whisky.

När alla har tillverkat sin glass blir det stort glasskalas. Provsmaka varandras glassar och sätt betyg på vilken som var godast. Totalt får man ta med sig ca 4 burkar hem efter tillverkning.

Pris 595 kr per person

Lördagsskoj

Ett perfekt event för barn där de får testa att tillverka glass i alla möjliga smaker och former. De får äta en hel del och sedan ta med sig hem glass för ca 240 kr. Vuxna är självklart även välkomna till en uppskattad glasstillverkning.

Pris 350 kr per person

Barnkalas

Under två timmar får barnen göra egen glass, äta glass, höra historier om glass och ta hem glass. Mer glassigt än så blir det inte på ett barnkalas. Självklart serveras allt med en inramning av ballonger, serpentiner, strössel och kakor.

Hemmaprovning

Har du inte tid att åka på en klassisk glassprovning? Gör den hemma istället med vänner och bekanta. Åk förbi fabriken och få med dig hem provbricka med glass. Minsta beställning är prover till sex personer.