Glommers Hattmuseum

De som turistar i Arvidsjaur gör det främst för att uppleva den norrländska naturen. Men här finns även Glommers Hattmuseum som kan dra de hattintresserade.

Här presenteras över 150 olika hattar som speglar tiden från 30-talet och fram till idag. Det är färger och former och modeller som verkligen visar på hur utvecklingen har förändras över tid. Här finns bland annat slokhatt, fedora hatt och den stora stråhatten presenterade.HattmuseumGlommers

Detta är ett privat museum som drivs av Jenny Stenqvist och det är hennes utbud av samlade hattar som åskådarna både får titta på och delvis prova.

Utöver att det här finns ett stort utbud av hattar så finns det även lite annat som speglar dåtiden. Hon har nämligen kommit över inventarierna från två frisörsalonger från 40-talet. Det är en intressant resa bakåt i tiden och för många är det lite speciellt att sätta sig i frisörstolen och känna på de apparater som användes vid hårklippning på den tiden. Många av de fungerar och skapar lätta rysningar för de som vågar sig på att slå på dem.

I butiken går det även att köpa böcker som handlar om hattar samt lite örhängen och vykort.

För den som inte får nog av att titta anordnas en kurs en gång per år. Det är då Jenny själv som håller i en hattmakarkurs.

Några exakta öppettider finns inte utan om skylten ”öppet” är på plats så är det öppet. I annat fall är det stängt. Men det går självklart att boka tid i förväg och det inte minst om det är större grupper.

Den som har planerat ett besök till muséet uppmanas att ha på sig en egen hatt. För det är som de skriver på sin hemsida – ”Det höjer stämningen”.