Konfektionsmuseum

Att gå på ett museum handlar om att se och lära sig något. Ofta om det förflutna även om det inte sällan kopplas mot dagens samhälle. Men vilken fördel finns det att ett museum måste finnas i en lokal? Det går väl lika bra att se det online? En del museum finns faktiskt enbart på internet och så är det med Vingåkers konfektionsmuseum. Utan entréavgift bjuds man på en intressant tillbakablick på klädhistorian i Vingåker.

Stor klädindustri

Under 1900-talet fanns det ett flertal stora konfektionsindustrier i Vingåker. Det är också den tiden som museet speglar allra mest. Men traditionen att tillverka kläder var inte ny i Vingåker på den tiden. Orten är exempelvis känd för att ha Sveriges äldsta folkdräkt. Men det är som sagt sent 1800-tal och tidigt 1900-tal som står i fokus. Det var då som produktionen var som störst och de tillverkade allt från byxor och sommarkläder till varma kjolar och hattar. Produktion av kläder höll de på med till 1970 då verksamheten lade ner.vingåker

Ett gediget museum

Det är lätt att tro att de som byggt upp museet har lagt det online för att de har så lite att visa. Men så är definitivt inte fallet. Däremot har det funnits i lokaler tidigare. Mellan 1999 och 2006 låg museet i en lokal bredvid Vingåkers Factory Outlet. Med butiken behövde utöka och av den anledningen var museet tvunget att flytta. Flytten blev helt enkelt till webben.

Här finns ett tiotal intervjuer av personer som är väl insatta i Vingångers konfektionshistoria. Ibland är det skrivna intervjuer och ibland inspelade. Även fyra filmer går att se online. Däribland ”En klädsam historia” vilken producerades på uppdrag av Vingåkers kommun. Utöver det finns även ”Fabriksljud”, ”Om Slipsen” samt ”Vingåkersdräkten förr och nu”.

Namnet ”En klädsam historia” används även på den text som används för att presentera konfektionshistorian på orten. Välarbetad text som både kan läsas av rent intresse och som underlag för skolarbete.

Med bilder, film, ljud och text är detta ett välarbetat museum som verkligen fyller sin funktion.