Moderna museet

På Skeppsholmen i Stockholm hittar man Moderna museet som funnits där sedan 1958 i gamla exercishuset. Även om namnet på museet kan avslöja att det framför allt är nutida konst som finns i dess utställningar så finns det också målningar, skulpturer och installationer från förra sekelskiftet.

Här kan man hitta både konst av Pablo Picasso och George Braques. Det finns även en del konstvideor och filmer bland annat av konstnären Einar Hylandes miljöbygge på Narvavägen i Stockholm.

I hallarna dyker det upp nya utställningar flera gånger om året. Både med målad konst, foto, videoverk, skulpturer och andra installationer.

Ett exempel på utställning var den som Marina Abramović hade under våren 2017 med titeln The cleaner där hon låter städning vara en metafor för något större. Det låter kanske som något som Stockholmflyttstädning skulle kunna ta sig an men handlar snarare om att städa sitt öde och sin själ likaväl som golvet i sin hall.

Performance är hennes konstform, en konstform som kommit ur bildkonsten och som har kopplingar till teater och dansens uttrycksmedel. Här kombinerade hon sina konstvideos med oljemålningar och skisser. En del nytt men mycket från omkring femtio års arbete som hon menar att hon städade upp i för att skapa en grund för framtiden.

Inte bara utställning

Den som besöker museet kan också ta del av mycket annat så som familjeaktiviteter, konstkurser för barn, specialvisningar för personer med demens eller workshops så som den som gått under hösten 2017 med gruppbeteende, samarbete och mänsklig interaktion som tema.

Utanför huset finns parken med grönområden och bland annat skulpturerna De fyra elementen av Alexander Calder.

Hitta hit

För att ta sig till Skeppsholmen och Moderna museet tar man tunnelbanan till Kungsträdgården eller buss 65 som stannar utanför museet.

Den som lånar en cykel av Stockholm City Bikes har möjlighet att parkera den i ett cykelställ speciellt för dessa utanför huvudentrén.

Tar man sig till fots passerar man Grand Hotel och Nationalmuseet på Blasieholmen och tar sig över bron och uppför backen. Det tar ca tjugo minuter från centralstationen eller Gamla stan.

Djurgårdsfärjan som går året om från Slussen har vissa turer som stannar vid Skeppsholmen. Båtturen tar cirka fem minuter från Slussen. Sommartid stannar även vissa av Strömma kanalbolags båtar vid kajen.