Leksaksmuseumet

På Tegelviksgatan 22 (Södermalm) ligger en av Sveriges mest populära leksaksmuseum. Med över tusen olika leksaker är det ett spännande museum som tilltalar både ung som gammal. Däremot får man som vuxen mest ut av museet om man har ett visst samlarintresse, historiskt intresse eller vill minnas sina barndomsleksaker som idag gått till historien som tidstypiska.

Permanenta utställningar

  • Modelljärnvägar

Modelljärnvägar går att titta på vid två olika ställen och representeras främst av föreningen Järnvägssällskapet. Här bjuds det på hela 130 meter av modelljärnväg som slingrar sig kring en mycket snyggt uppbyggd miljö av berg, städer, sjöar och skogar. Självklart kan besökarna köra igång tågen och se dem köra runt i landskapet.museum i Stockholm

  • Musserummet

I Musserummet är det Musse Pigg som dominerar. Här finns ett relativt stort urval av de Mussefigurer som Lasse Åberg köpt på sig genom åren med allt från porslinsfigurer till pussel och kameror. Detta ska däremot inte förväxlas med Åbergs Museum som ligger i Bålsta.

  • Förströelse

Flipperspel, Nintendospel, Jukebox och ”Ratten” är klassiska förströelsespel som de flesta någon gång testat på. Jukeboxen är från 1956, Nintendospelet från 80-talet och Flipperspelet från 70-talet. Olika tidsepoker men alla apparater har haft samma mål – att underhålla.

Den kanske minst kända är ”Ratten”. Ett bilspel som handlar om att hålla fordonet kvar på vägen så länge man bara kan. En slags föregångare till dagens arcadspel med biltema.

Leksakssamlingar

Utöver de tre permanenta utställningarna finns en stor utställning av leksakssamlingar. Det är ca tio personer som valt att låna ut sina samlingar till museet samt även samlingar som ägs av den stiftelse som driver museet. Här finns exempelvis dockor, båtar, flygplan, figurer, tåg och ångmaskiner.

För de små i familjen

Även om leksaker kan vara spännande för alla i familjen så blir de yngsta inte speciellt roade av att enbart titta på montrar och leksaker de inte får leka med själv. För dem är pysselhörnan och barnteatern mer underhållande.

  • Pysselhörnan

Pysselhörnan är precis som det låter – en liten hörna med pyssel för barn i de yngre åldrarna. Målet med hörnan är att det här ska finnas pyssel som har anknytningar mot de olika utställningar som finns på museet. Kanske kan det till och med bli en inkörsport för barnen att sedan vilja gå och titta på vissa leksaker trots att de bara får titta och inte röra.

  • Barnteatern

I stort sett varje dag erbjuder Leksaksmuseet olika slags teater för barnen. Däremot varierar det gällande vad som bjuds. Det kan lika gärna vara trolleri och scenteater som dramalek eller annat som passar som familjeunderhållning.

Bland annat har teatern Bambino scenen på Leksaksteatern som sin ”hemmascen”. Det är en av Sveriges mest kända teatergrupper som har lagt fokus på teater som ska attrahera de allra minsta. Målgruppen är nämligen barn från två år.

De som söker något speciellt framträdande kan få program på museet för att genom det se när de olika teater- och underhållningsgrupperna har sina framträdanden.

Öppettider och priser:

Öppettider:

Ordinarie öppettider är vardagar 10-17 samt helger 11-16. För att vara säker på att museet är öppet – besök dess hemsida innan besök.

Priser:

Vuxna betalar 50kr i entré, ungdomar (7-18år) 25kr medan barnen går in gratis. Både studenter och pensionärer har rabatt och går in för samma pris som ungdomar. Utöver detta går det att få grupprabatter när större sällskap kommer och behöver ni boka hotell kan vi rekommendera att ni besöker hotellbromma.se.

Är det barn och ungdomar från skolor, fritids eller liknande som kommer hit bjuder museet på entrén. Detta då förutsatt att det är en planerad visning där personal från skolan följer med och har ansvar över gruppen.

De som vill ha en privat guidad visning kan boka detta i förväg eller på plats i mån av tid. Priset är då i regel 300kr.