Textilmuseet i Borås

Textilmuseet i Borås bjuder besökaren på gardiner i flera slag, tyger från olika regioner, mode, konst och textilier med innovation. Den som arbetar med tyger eller som är intresserad av textilier i största allmänhet gör rätt i att besöka det här museet. Kontinuerligt hålls olika aktiviteter, utställningar, workshops och visningar. Du kan till exempel få testa på att skapa själv med tyger eller att testa på kläder från olika epoker.

”Textilchock”

Den som kommer hit kan fascineras av basutställningen Textilchock, som handlar om textildesign ur ett brett perspektiv. Här kan du lära dig mer om textilier i flera olika områden, till exempel i heminredning i form av gardiner samt mattor och mode i form av olika klädesplagg.

Du har här möjlighet att gå in i museets provningsgarderob och testa på kläder från hela 1900-talet. I provningsgarderoben finns ett utmärkt tillfälle att vara kreativ i museets DIY-yta. Här kan du mixa och matcha efter eget tycke och smak.

För inspiration kring färger och mönster när det gäller tygerna finns flertalet hemsidor du kan kika in före besöket. Ett exempel på det är Gardinstugan.se, som har gardiner och textilier av många olika slag. Annars bör en enkel sökning på ”textilier inspiration” eller liknande fras göra susen.

Gedigen samling av textilmaskiner

Textilmuseet i Borås har en av Europas främsta samlingar av textilmaskiner. I likhet med andra innovationer, så som dammsugare till exempel, har maskinerna i hög grad förbättrats av hemmafruarna, då det i de flesta fall var de som stod för hushållsarbetet. Idag ser givetvis innovationer som både dammsugare och textilmaskiner mycket annorlunda ut. Till exempel används avancerade tygmaskiner i industriell skala, medan dammsugare till exempel kan användas till simbassänger i form av poolrengörare.

Hitta hit

Textilmuseet ligger i ett gammalt industriområde, Simonsland, som är beläget ungefär en kilometer från Borås centralstation. Kommer man till Borås med tåg eller buss är det således inte en alltför lång promenad till museet. Med bil brukar parkering inte vara något bekymmer.

Adress:

Skaraborgsvägen 3A

50630 Borås

http://www.textilmuseet.se/