Ebbas Hus

En del museum behöver man minst en dag för att uppleva till fullo. Så är det inte med Ebbas Hus som ligger i Malmö. Detta är överlägset Malmös minsta museum men för den skull ändå värd att besöka.museum i Malmö

Det är ett litet gatuhus med inredning från 1910-talet. Det som gör det unikt är att det ser orört ut från den tiden. Istället för att, som på många andra museum, vara något som byggts upp för att visa besökaren så är detta genuint och äkta från början. Här finns de klassiska detaljerna som vedspisen som gav värme till både kropp och föda samt zinkvasken.

Historian bakom detta museum sträcker sig ända bak till 1700-talet. Huset har nämligen delar som är från denna tid även om inredningen speglar ett klassiskt 1910-tal i Sverige.

Namnet kommer från att Ebba Olsson bodde i detta hus. Huset kom i henne släkts ägor 1873 av hennes farfar. Hennes pappa ärvde det sedan 1911. Under tidigt 1900-tal hände mycket gällande stadsplanering och byggnationer så husen omkring detta blev betydligt modernare. Detta framförallt under 60-talet och många var det som ville riva även detta hus. Men Ebba vägrade. Hon bodde själv där från 1961 och trivdes uppenbarligen bra där och strävade inte efter större bekvämligheter.

När hon till slut flyttade år 1984 valde hon att donera sitt hus till Malmö Museer. På så vis säkrade hon sitt kära hem för framtiden. År 1989 avled Ebba och då valde museet att köpa hennes möbler för att sedan placera dem i hennes ursprungliga hem. Från och med 1991 har detta lilla men absolut charmiga museum varit öppen för besökare.

Boende vid Ebbas Hus

De som vill bo i närheten av Ebbas Hus kan bland annat välja på Radisson Blu Hotel Malmö, Moments Hotell och First Hotell Jörgen Kock. Det är lätt att tro att det sistnämnda hotellet har specialiserat sig på gourmetmat men är inte fallet. Detta hotell ligger nämligen på Jörgen Kocksgatan – därav namnet.