Hallands Kulturhistoriska Museum

Hallands Kulturhistoriska MuseumVarbergs Fästning är ett av de turistmål i Halland som har flest besökare varje år. Det är även här som man kan besöka Hallands Kulturhistoriska Museum.

Fasta utställningar

Bockstensmannen – En utställning som är 80 år gammal och som av många ses som museets ”guldkorn”. Ett lik från 1300-talet som via texter och bilder berättar sin historia och även om hur det var att leva i Sverige på medeltiden.

Konstnärskolonin Varbergsskolan – Från 1893 och fram till 1896 verkade Richard Bergh, Nils Kreuger samt Karl Nordström i omgivningen. Det är målningar från dessa konstnärer som presenteras i denna avdelning.

Halland genom tiderna – Historien börjar på stenåldern och sedan guidas museibesökaren genom Hallands historia fram till nutid. Allt från sjörövare, lemurer och bönder utlovas i en härlig blandning.

På området finns även:

Kafé

Ta en paus och njuta av utsikten kring fästningen med en kaffe med dopp. På Kafé Kulknappen kopplar man samma nutid och dåtid på ett mycket snyggt sätt. Inredning och känslan är historisk men utbudet är nytt och fräscht. Ät en sallad, soppa eller något fikabröd.

Hit kommer även många som bara vill njuta av något gott. Man behöver alltså inte betala inträde till museet för att besöka caféet.

Vandrarhem

Inte mer än ett stenkast från museet finns Fästningens Vandrarhem. Ett boende som minst sagt är fullt av historiska inslag. Följ den knaggliga vägen upp till vandrarhemmet (rekommenderas ej för de som har svårt att gå) och välj sedan om du vill sova i Hus10, Hus13 eller Fängelset. I Hus13 finns restaurangen medan Fängelset har en unik historisk prägel. Välj det som lockar mest.

Är det fullt på Fästningens Vandrarhem eller om man hellre bor på hotell kan hotell bokas via varberghotell.se